recepten uit de Elzas en de Vogezen

Recepten uit de Vogezen

La quiche lorraine Vincent Ferniot

200g de pâte brisée au beurre
200g de lardons fumés
3 œufs
2 jaunes d’œufs
2 oignons jaunes
1 cuillérée à café de sucre
25cl de crème fleurette
15cl de lait entier
20g de beurre doux
Sel et poivre du moulin
Noix de muscade râpée

Émincer finement les oignons épluchés et le faire tomber au beurre avec le sucre en poudre. Saler, poivrer et retirer avant coloration. Réserver.

Étaler la pâte dans un moule, piquer à la fourchette. Faire cuire à blanc en étalant sur le fond du papier cuisson garni de haricots ou des noyaux de cerises à 180°C (thermostat 6) pendant 10 à 15 minutes. Retirer le papier cuisson avec les haricots (noyaux de cerises) à mi-cuisson.

Faire rissoler les lardons à la poêle sans ajout de matière grasse puis les égoutter. Étaler la compotée d’oignons tiède sur le fond de tarte. Puis répartir les lardons rissolés dessus.

Parsemer de copeaux de beurre.

Battre les œufs, la crème fleurette et le lait, assaisonner avec le sel, le poivre et la muscade. Verser sur le fond.

Faire cuire 45 minutes environ au four toujours à 180°C (thermostat 6).

 

Geschreven op 15 mei 2012 door Redactie Seasons

keuken, brood, uien, aanrecht, lampIn de Frankrijk special van Seasons meinummer staat een reportage over culinair logeren in de Vogezen. Hier vindt u de recepten voor quiche Lorraine met Munsterkaas en salade Vosgienne. Bon appetit.Quiche Lorraine met Munsterkaas
quiche lorainne
Hoofdgerecht voor 4-6 personen
• 500 gram bladerdeeg
• 3 eieren
• 500 gram crème fraîche
• 100 gram feta, verkruimeld
• 1 rode ui, gesnipperd
• 1 prei, in ringen
• 100 gram Munster (ca. 5 weken oud)
• blaadjes van 2 takjes tijm
• 1 teentje knoflook, geperst
• versgemalen peper
• zout
Rol het deeg uit en bekleed er een lage quichevorm mee. Verwarm de oven voor op 185 °C. Klop de eieren schuimig en meng ze samen met de crème fraîche tot een luchtige massa. Voeg hier de verkruimelde feta, fijngesneden ui, prei en knoflook aan toe. Roer er ten slotte de in stukjes gesneden Munster door met de verse tijm en breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel in de quichevorm en bak de taart in 45 minuten mooi goudbruin. 

Salade Vosgienne
salade vosgienne
Voor- of lunchgerecht voor 4-6 personen
• 150 gram vitelotte noir aardappels
• 150 gram (zoete aardappel
• 200 gram aardappels
• ½ krop krulsla
• 100 milliliter slagroom
• versgemalen peper
• zout
• 2 eieren, gekookt en over de lengte in vieren gedeeld
• 50 gram geraspte gruyère
• 50 gram knoflookcroutons

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de drie soorten, afzonderlijk van elkaar, beetgaar en laat ze helemaal afkoelen. Snijd ze in stukken. Was de sla en verwijder de harde delen. Leg de blaadjes op een schaal en verdeel hierover de afgekoelde stukjes aardappel. Breng de room op smaak met peper en zout en verdeel deze over het geheel. Leg de stukjes ei op de aardappels en strooi de geraspte gruyère erover. Voeg ten slotte de knoflookcroutons toe.

 

Ovenschotel uit de Vogezen

1 kg aardappelen
1 1/2 dl melk
1 ei
100 gr boter
zout, peper, nootmuskaat
1 savooiekool
400 gr varkensgehakt
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel bloem
1 theelepel gedroogde tijm
1 1/2 dl witte wijn
4 eetlepels broodkruim
2 eetlepels geraspte Goudse kaas

Kook de aardappelen gaar, laat ze even uitstomen en maak er met de melk,
40 gr boter, wat zout, peper en nootmuskaat een fijne puree van.
Roer het ei even los.
Maak de savooiekool schoon door de buitenste lelijke bladeren te
verwijderen; snijd de kool daarna doormidden en snijd de helften in smalle
repen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Breng 2 liter water aan de kook, voeg de koolreepjes en 2 theelepels zout
toe en laat dit 5 minuten koken.
Doe alles over in een vergiet en laat de kool goed uitlekken.
Verhit 40 gr boter in een hapjespan en bak het gehakt, onder voortdurend
roeren, tot het helemaal uit elkaar is gevallen en een andere kleur begint
te krijgen.
Schep de tomatenpuree erdoor en strooi er de bloem, de tijm, zout en peper
over.
Laat dit alles onder voortdurend omscheppen nog 2 minuten bakken.
Schenk er de wijn bij, roer alles krachtig door elkaar en laat het nog
10-12 minuten sudderen.
Spreid de kool over de bodem van een dik beboterde ovenvaste schaal uit,
verdeel er het gehakt over en dek alles met een dikke laag aardappelpuree
af.
Bestrooi het gerecht met een mengsel van broodkruim en geraspte kaas.
Leg er hier een daar kleine boterkrulletjes op (totaal 20 gr) en zet de
schaal in het midden van de oven.
Zodra zich een mooie goudbruine korst heeft gevormd (na ± 40
minuten), kunt u het gerecht opdienen.

omelette vosgiën

Ingrediënten
eierenEi 
75 gram doorregen spek
75 gram beaufort
30 gram boterboter 
4 eetlepels creme fraiche
peper,zout

Bereiding
Het spek en de kaas in blokjes snijden.De eieren met peper,zout en creme fraiche loskloppen.Spek- en kaasblokjes toevoegen.De boter smelten,de losgeklopte eierenmengsel toevoegen, met een vork doorroeren totdat ze stollen (de omelet mag niet aan de bovenkant stollen). Evt.de bovenzijde van de omelet vanaf de steel naar het midden en de onderzijde vanaf de andere kant oprollen.Hier proberen 4 omeletten van te maken.
Lekker met een salade.
Elzasser flammkuchen

Recept van:   Kookse.tv

Elzasse flamkuchen is een specialiteit uit…… de Elzas. Deze flammkuche lijkt ietwat op de pizza of ons uienbrood. Je kunt er dan ook pizzadeeg voor gebruiken. Het verschil zit in het gebruik van de creme fraiche op de bodem. Het beste is om van te voren alles afbak klaar te maken, want warm is de flammkuche het lekkerst. Het afbakken duurt maar 20 minuten.

Ingredienten

Voor het deeg:

• 160 gr. tarwebloem
• 4 gr. droge gist
• ½ theel. zout

Voor de vulling:
• 120 gr. uien
• 80 gr. gerookt spek
• 175 gr. crème fraîche
• nootmuskaat
• peper

Bereidingswijze

1. Los de gist op met twee lepels lauw water tot een papje. Zeef de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Doe hierin het gistpapje en kneed het geheel met het zout tot een soepel deeg.

2. Laat het deeg op een warme plaats rijzen totdat het volume verdubbeld is.

3. Maak de uien schoon en snijd ze in plakken van 2 mm dik. Snijd het gerookt spek in reepjes van 3 mm met een lente van ongeveer 5 cm.

4. Kneed het deeg goed door en rol het uit, op een met bloem bestoven ondergrond, tot een dunne plak van 45 cm doorsnede. Sla de randen 1 cm om.

5. Leg de deegplak met de omgeslagen rand naar beneden om een ingevette bakplaat. Of gebruik een silicone mat.

6. Prik de bodem op meerdere plaatsen met een vork in en smeer de creme fraiche erover.

7. Verdeel de uien en het spek over de crème en bestrooi met peper en nootmuskaat. Strooi over de rand wat bloem en bak af in een voorverwarmde oven op 250C in 20 minuten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s