recepten uit de Vogezen

Recepten uit de Vogezen

Geschreven op 15 mei 2012 door Redactie Seasons

keuken, brood, uien, aanrecht, lampIn de Frankrijk special van Seasons meinummer staat een reportage over culinair logeren in de Vogezen. Hier vindt u de recepten voor quiche Lorraine met Munsterkaas en salade Vosgienne. Bon appetit.

Quiche Lorraine met Munsterkaas
quiche lorainne
Hoofdgerecht voor 4-6 personen
• 500 gram bladerdeeg
• 3 eieren
• 500 gram crème fraîche
• 100 gram feta, verkruimeld
• 1 rode ui, gesnipperd
• 1 prei, in ringen
• 100 gram Munster (ca. 5 weken oud)
• blaadjes van 2 takjes tijm
• 1 teentje knoflook, geperst
• versgemalen peper
• zout
 

Rol het deeg uit en bekleed er een lage quichevorm mee. Verwarm de oven voor op 185 °C. Klop de eieren schuimig en meng ze samen met de crème fraîche tot een luchtige massa. Voeg hier de verkruimelde feta, fijngesneden ui, prei en knoflook aan toe. Roer er ten slotte de in stukjes gesneden Munster door met de verse tijm en breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel in de quichevorm en bak de taart in 45 minuten mooi goudbruin.

 

Salade Vosgienne
salade vosgienne
Voor- of lunchgerecht voor 4-6 personen
• 150 gram vitelotte noir aardappels
• 150 gram (zoete aardappel
• 200 gram aardappels
• ½ krop krulsla
• 100 milliliter slagroom
• versgemalen peper
• zout
• 2 eieren, gekookt en over de lengte in vieren gedeeld
• 50 gram geraspte gruyère
• 50 gram knoflookcroutons

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de drie soorten, afzonderlijk van elkaar, beetgaar en laat ze helemaal afkoelen. Snijd ze in stukken. Was de sla en verwijder de harde delen. Leg de blaadjes op een schaal en verdeel hierover de afgekoelde stukjes aardappel. Breng de room op smaak met peper en zout en verdeel deze over het geheel. Leg de stukjes ei op de aardappels en strooi de geraspte gruyère erover. Voeg ten slotte de knoflookcroutons toe.

 

Ovenschotel uit de Vogezen

1 kg aardappelen
1 1/2 dl melk
1 ei
100 gr boter
zout, peper, nootmuskaat
1 savooiekool
400 gr varkensgehakt
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel bloem
1 theelepel gedroogde tijm
1 1/2 dl witte wijn
4 eetlepels broodkruim
2 eetlepels geraspte Goudse kaas

Kook de aardappelen gaar, laat ze even uitstomen en maak er met de melk,
40 gr boter, wat zout, peper en nootmuskaat een fijne puree van.
Roer het ei even los.
Maak de savooiekool schoon door de buitenste lelijke bladeren te
verwijderen; snijd de kool daarna doormidden en snijd de helften in smalle
repen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Breng 2 liter water aan de kook, voeg de koolreepjes en 2 theelepels zout
toe en laat dit 5 minuten koken.
Doe alles over in een vergiet en laat de kool goed uitlekken.
Verhit 40 gr boter in een hapjespan en bak het gehakt, onder voortdurend
roeren, tot het helemaal uit elkaar is gevallen en een andere kleur begint
te krijgen.
Schep de tomatenpuree erdoor en strooi er de bloem, de tijm, zout en peper
over.
Laat dit alles onder voortdurend omscheppen nog 2 minuten bakken.
Schenk er de wijn bij, roer alles krachtig door elkaar en laat het nog
10-12 minuten sudderen.
Spreid de kool over de bodem van een dik beboterde ovenvaste schaal uit,
verdeel er het gehakt over en dek alles met een dikke laag aardappelpuree
af.
Bestrooi het gerecht met een mengsel van broodkruim en geraspte kaas.
Leg er hier een daar kleine boterkrulletjes op (totaal 20 gr) en zet de
schaal in het midden van de oven.
Zodra zich een mooie goudbruine korst heeft gevormd (na ± 40
minuten), kunt u het gerecht opdienen.

omelette vosgiën

Ingrediënten
eierenEi 
75 gram doorregen spek
75 gram beaufort
30 gram boterboter 
4 eetlepels creme fraiche
peper,zout

Bereiding
Het spek en de kaas in blokjes snijden.De eieren met peper,zout en creme fraiche loskloppen.Spek- en kaasblokjes toevoegen.De boter smelten,de losgeklopte eierenmengsel toevoegen, met een vork doorroeren totdat ze stollen (de omelet mag niet aan de bovenkant stollen). Evt.de bovenzijde van de omelet vanaf de steel naar het midden en de onderzijde vanaf de andere kant oprollen.Hier proberen 4 omeletten van te maken.
Lekker met een salade.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s