regio

Ongerepte natuur

Franche-Comté is een regio in het oosten van Frankrijk die tussen de Vogezen en de Jura ligt ingeklemd

Het noordelijke deel van Franche-Comté wordt gevormd door het departement Haute-Saône. Hier tref je de glooiende akkers en uitgestrekte bossen die uitnodigen tot forse wandelingen. Riviertjes doorkruisen het landschap en de forel springt bij wijze van spreken zo in je hand. Hier ligt ook het dorpje Pesmes dat tot een van de 140 mooiste dorpen van Frankrijk behoort. Het ligt prachtig boven het dal van de rivier Ognon. Een wandeling over de wallen van het kasteel biedt een mooi panorama op de omgeving.

In het plaatsje Ronchamp ligt een moderne kapel van de architect Le Corbuiser die bekend staat als een van de mooiste staaltjes van moderne architectuur. De vorm van de kapel heeft vele industriële ontwerpers geïnspireerd. Op de grens met Lorraine ligt een uitgebreid gebied met bossen en meren. Dit Plateau des Milles Étangs is bij uitstek geschikt om te verkennen op de mountainbike of een stevige wandeling die je kennis laat maken met de natuur.

In het oosten ligt nog het stadje Belfort. Het is het kleinste departement van Frankrijk en dat heeft het te danken aan heldhaftig optreden van de bevolking in de Frans-Duitse oorlog van 1870/71. Men hield 100 dagen stand tot de Fransen zich in Versailles overgaven aan de Duitsers. Als beloning werd de stad met haar directe omgeving zelfstandigheid verstrekt en zo ontstond Territoire-de-Belfort. Het is trouwens een bezienswaardige omgeving. Vanaf de citadel van de stad heb je een magnifiek uitzicht op de omgeving.

Er is zoveel meer in deze regio maar daarvoor dagen wij u uit om zelf op zoek te gaan.

Het weer is er over het algemeen lekker. Het kan er flink warm worden in de zomer. En zoals al eerder vermeld in de winter kunnen de temperaturen flink dalen.

Frankrijk Regio's Guide Steden en Accommodaties in Franche-Comte regio van Frankrijk Frankrijk Ski Resorts Interessante Tours in Franche-Comte regio van Frankrijk Frankrijk Natuur, grotten, watervallen, rivieren Regionale Franse Keukens, kazen, wijnen Franse wijnstreken, wijnen en wijngaarden van Frankrijk

Vogezen: fauna en flora

Spectaculaire dieren als bisons en beren zijn reeds lang uitgestorven en zal je dus niet meer tegenkomen in de Vogezen. Spectaculaire landschappen met heel hoge bergen hebben ze ookniet. Maar wel adembenemende vergezichten, prachtige meren, speciale natuurverschijnselen en zeldzame dieren. De moeite waard dus om de verrekijker boven te halen en de ogen open te houden.
De term Vogezen is soms verwarrend omdat die zowel wordt gebruikt om het departement Vogezen mee aan te duiden als het Massief (gebergte) Vogezen. Het gebergte strekt zich in feite uit over 5 departementen; Moselle, Vosges, Haute-Saone, Haut Rhin en Vosges, en wordt omringd door toppen van zo’n 1000m tot ruim 1400m.
Het massief van de Hoge Vogezen in cijfers: het massief is 250 tot 300 miljoen jaar oud, er wonen 580.000 mensen, de bevolkingsdichtheid bedraagt 80 inwoners per km2. Het is 180 km lang en de breedte ligt tussen de 20 km in het noorden en 60 km in het zuiden. Het hoogste deel van de Vogezen ligt in het Zuiden met als hoogste punt de Grand Ballon (1424m).
Het landschap van de Hoge Vogezen wordt bepaald door de ballons, de in de ijstijd gladgeslepen bergtoppen die zijn bedekt met bergweiden en een schitterend uitzicht op de omgeving bieden bij helder weer zelfs tot aan de Alpen. De begroeide hellingen bestaan voornamelijk uit beuken en eiken (tot zo’n 600 meter), daarboven groeien beuken en dennen (tot 900 meter) en op de hoger gelegen delen komen voornamelijk lage beuken, esdoorns en lijsterbessen voor. Op de chaumes de ‘kale’ toppen van de Vogezen groeien voornamelijk borstelgras, bosbessen (Myrtille), brem en heide. Ook vindt u in de omgeving van Cornimont veel veengebieden en veenmoerassen met de daarbijbehorende typische plantengroei als Drosera of zonnedauw.
Het bloeiseizoen begint in april met de gele bergnarcis en primula. Vanaf mei staan de alpenanemonen overal in bloei. In juni en juli is geel de overheersende kleur op de hoogvlakten, veroorzaakt door de gele kleur van de arnica en de gele gentiaan, maar u ziet ook verschillende roze orchideensoorten en de felgekleurde bosviooltjes en paarse campanula bloeien de hele zomer. Juli en augustus is de periode dat de bosbessen (myrtilles) rijpen en je overal mensen ziet die druk bezig zijn de struiken van de smakelijke vruchtjes te ontdoen.
Er zijn veel herten en reeën in de omgeving. Als u vroeg gaat wandelen en niet te veel lawaai maakt is het goed mogelijk dat u er een ziet. In oktober als de hertemannetjes op zoek zijn naar een vrouwtje kunt u ze in ieder geval duidelijk horen, zo tegen zonsondergang maken de mannetjes een soort loeiend geluid. Dit deel van de Vogezen is ook bekend vanwege de grote auerhoen, al is de kans dat u er een tegenkomt zeer gering. Het zijn erg schuwe dieren en er zijn er ook niet zo heel veel meer. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel vossen, waarvan u regelmatig sporen tegenkomt in het bos. In de winter is dit nog duidelijker zichtbaar en tijdens een wandeling door het besneeuwde landschap zie je erg veel verschillende dierensporen. Enige jaren geleden zijn er opnieuw lynxen uitgezet in de Vogezen. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel lynxen er op dit moment leven in het gebied maar volgens de deskundigen wijzen de verschillende sporen er wel op dat de populatie gegroeid is. Aangezien ze erg schuw zijn en ‘s nachts leven is het onwaarschijnlijk dat u er een zult tegenkomen. Meer kans maakt u op het zien van een gems, vooral in het gebied op en rond de Hohneck. ’s Zomers leven de mannetjes alleen en in die periode zijn ze niet bijzonder schuw.
In het bos leven de eekhoorntjes en steenmarters en ook deze kleine zoogdieren laten zich regelmatig zien. Het vogelleven in de omgeving is erg gevarieerd; de grote bonte specht, kwikstaarten, boomklevers, kool- en pimpelmezen, sijzen, notenkrakers, goudvinken, goudhaantjes, groenlingen, de geelgors en in de winter kepen en natuurlijk grote roofvogels als de sperwer en buizerd. U kunt ze allemaal tegenkomen tijdens uw wandelingen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s